Докторантите в приоритетни професионални направления ще бъдат освободени от такси. Това предвижда Оперативният план

...
Докторантите в приоритетни професионални направления ще бъдат освободени от такси. Това предвижда Оперативният план
Коментари Харесай

Докторантите в приоритетни направления няма да плащат такси

Докторантите в приоритетни професионални направления ще бъдат освободени от такси.  Това планува Оперативният проект към Стратегията за развиването на висшето обучение у нас за интервала 2021-2030 година, качен от МОН за публично разискване до 20 септември т.г. Сред предпочитаните посоки са например педагогика, математика, физически науки, химически науки, енергетика и други Същата мярка се планува и за докторантите, назначени по научни планове с обществено финансиране. Срокът за осъществяването й е до 2025 година, като за обезпечаването й би трябвало да се заделят средства от държавния бюджет.

Планът залага сериозна смяна на образователните проекти и стратегии във висшите учебни заведения у нас в посока на развиване на компетентностите,  която следва да се реализира на стадии. През първия стадий - до 2023 година - всеки един вуз следва да осъвремени 30% от образователните си стратегии, постигайки баланс сред развиването на когнитивни (например аналитични) и некогнитивни (социални и емоционални) компетентности. Вторият стадий е от 2024 до 2026 година, като през него процентът на променените стратегии следва да се усили до 70 на 100. Със 100% осъвременени проекти и стратегии вузовете ни би трябвало да са до края на 2029 година

Висшите ни учебни заведения следва да засилят обучението по модерни цифрови технологии и на между-дисциплинарните връзки в образователните проекти и стратегии. Във всички образователни проекти би трябвало да се включат дисциплини и практическо образование по нови цифрови технологии като изкуствен интелект, добавена действителност, изкуствена реалност и други, както и на базово образование за насърчаване на умения за алгоритмично мислене и решение на алгоритмични проблеми. Сред другите новости, които вузовете ни би трябвало да вкарат последователно в идващите години, са хибридни дисциплини с преподаватели от разнообразни научни области и професионални посоки, както и включване на няколко обществени и/или филантропични дисциплини (философия, социология, политология, изкуство и др.) в образователните проекти на другите професионални посоки, както и на уводни дисциплини от точните науки (математика, информатика, естествени науки и др.) в филантропичните и обществените посоки.

Активизирането на спортната активност във висшите учебни заведения е друга цел на проекта. Той предвижда реализиране на финансово обезпечена 10-годишна национална стратегия за създаване и реорганизация на спортни обекти и модернизиране на спортната база във висшите учебни заведения, които да съфинансират тези действия. Сред другите ограничения, чийто краен период е до 2030 година, са включване на наложителни часове по спорт във всички образователни проекти на университетите  според тяхната специфичност, нормативни промени, които да разрешат назначение на треньори от и отвън щата на преподавателския състав, както и установяване на групови и самостоятелни спортове за предпочитани, с особена обществена значителност, към които в дълготраен проект да се насочат напъните за финансово и кадрово подсилване на висшите учебни заведения и за развиване на подобаваща спортна инфраструктура.

Във висшите учебни заведения следва да бъдат разработвани цифрови образователни стратегии и нови интерактивни цифрови запаси . Планират се също вложения в качеството на висшето обучение с акцент върху обезпечаването на устойчиви механизми за съдействие и работа в цифрова среда. Сред задачите на проекта са още интернационализация на висшето обучение и включване в интернационалните просветителни и научни мрежи. Ще се засилва научната активност във висшите учебни заведения и ще се построява ефикасна връзка обучение - просвета - бизнес, като ще се подтиква даването от университети на консултантски и просветителни услуги както за компании, по този начин и за държавни, районни и други обществени структури . Заложени са тласъци за млади преподаватели, за привличане на преподаватели от чужбина, както и за правене и издаване на учебници, образователни пособия и монографични писания на непознати езици.

Освен средства от държавния бюджет и от бюджетите на висшите учебни заведения се планува обезпечаване на финансиране посредством европейските фондове, както и посредством стратегиите на Европейския съюз „ Еразъм+ “ и „ Хоризонт Европа “. Средства са планувани и в Плана за възобновяване и резистентност.

 

АКАДЕМИЧНА ОТГОВОРНОСТ

В проекта е посочено, че са нужни нормативни промени в няколко посоки - ясно да се регламентират законово правомощията на препоръките на настоятелите на университетите, договорите сред министъра на образованието и ректорите да се трансфорат в гарант за промени и инструмент за отговорно ръководство, да се обвърже размера на държавната дотация с осъществяването на въпросните контракти, както и просветният министър да може да назначава чиновниците за предварителен-финансов надзор във вузовете по закона за финансовото ръководство.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР